Ενδοσχολική Βία

Οι υπηρεσίες έρευνας από τα κορυφαία γραφεία ιδιωτικών ερευνών Δ. Παπαδόπουλος

Τι είναι η ενδοσχολική βία και το bullying;

Όσο πίσω κι αν κοιτάξουμε στα σχολικά χρόνια, όλοι μας θα θυμηθούμε περιπτώσεις παιδιών που κοροϊδεύουν σε βάρος άλλων παιδιών που μπορεί να φορούν γυαλιά, να έχουν  στραβά δόντια, να ψευδίζουν κ.α.  Οι ανώριμες αυτές συμπεριφορές  που παλιότερα δεν επεκτείνονταν σε σωματική ή περαιτέρω ψυχολογική βία, έχουν δώσει τη θέση τους σε κακόβουλα σχόλια, σε ψυχολογική πίεση προς το θύμα και συναισθήματα έντονου φόβου που σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε άρνηση για το σχολείο και την παρακολούθηση μαθημάτων, και εν τέλει την διάπραξη σωματικής βίας από μεριάς των θυτών που μπορεί να φτάνει ακόμη και σε πρόκληση θανάτου του θύματος. Το άτομο που δέχεται αυτές τις συμπεριφορές σε βάρος του αισθάνεται περιττό, ανάξιο, υποτιμά τις δυνάμεις και τον εαυτό του, και μπορεί να εκδηλώσει ανορεξία, μειωμένο ενδιαφέρον για δραστηριότητες και τελικά για τη ζωή.  Τέτοιου είδους συμπεριφορές χαρακτηρίζονται ως bullying, ενώ όταν τα περιστατικά συμβαίνουν στο σχολικό περιβάλλον χαρακτηρίζονται ως ενδοσχολική βία, πράξεις και στις δύο περιπτώσεις καταδικαστέες πλέον μετά και την υπόθεση που συγκλόνισε προ λίγων ετών την ελληνική κοινωνία, αυτή του Β. Γιακουμάκη.

Λίγα λόγια για την υπόθεση που έκανε την ενδοσχολική βία και το bullying ποινικά κολάσιμη πράξη

Η υπόθεση του Β. Γιακουμάκη απασχόλησε αρκετό καιρό, τα μέσα ενημέρωσης και τις αστυνομικές αρχές και αποτελεί ορόσημο για τις διατάξεις του ποινικού κώδικα που αφορούν το θέμα. Ο θάνατος του νεαρού έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην οικογένεια, καθώς το παιδί ως τη στιγμή που έφυγε από την οικογενειακή του εστία για σπουδές δεν είχε εκδηλώσει τάσεις αυτοκτονίας.  Κατόπιν μακροχρόνιας έρευνας, τόσο από τις αστυνομικές αρχές, όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο, αποδείχθηκε πως ο θανών είχε δεχτεί από θύτες- συμφοιτητές του έντονο bullying, με πρόκληση σωματικής και ψυχολογικής βίας με αποτέλεσμα τον θάνατό του. Το φως της δημοσιότητας είδαν βίντεο ντοκουμέντα, μαρτυρίες άλλων φοιτητών και συγκατοίκων της εστίας όπου διέμενε ο Γιακουμάκης, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο και τους δικαστές οι οποίοι τελικά καταδίκασαν τους υπεύθυνους της τραγωδίας.   Κατόπιν αυτής της υπόθεσης, η ενδοσχολική βία και η διάπραξη bullying τόσο εντός όσο και εκτός σχολικών κοινοτήτων θεωρείται καταδικαστέα πράξη με σημαντικές ποινές για τους θύτες.

Πως η έρευνα ιδιωτικής φύσης βοηθά σε περιπτώσεις ενδοσχολικής βίας

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί αρκετές υποθέσεις άσκησης  ενδοσχολικής βίας που ξεπερνούν το όριο του ανώριμου κοροϊδευτικού σχολιασμού σε βάρος συμμαθητών και μπορεί να προκαλέσουν βαριά σωματική βλάβη έως και απώλεια της ζωής.  Η ιδιωτική έρευνα από αρμόδιο έμπειρο επαγγελματία μπορεί να συμβάλει από το αρχικό στάδιο του εκφοβισμού στην αντιμετώπιση και την αποκάλυψη των υπευθύνων που διαπράττουν το αδίκημα. Οι γονείς πια οφείλουν να επικοινωνούν ουσιαστικά με τους ανήλικους μαθητές προάγοντας την αμοιβαία εμπιστοσύνη και από τα δύο μέρη. Είναι σημαντικό η έρευνα να ξεκινά από τις πρώτες κιόλας υπόνοιες των γονέων πως ο ανήλικος δέχεται σχολικό εκφοβισμό , ώστε να υπάρχει ο χρόνος για ενδελεχή έρευνα από την πλευρά του ερευνητή  και πάταξη του φαινομένου, προτού η θύτες οδηγήσουν το θύμα στην πλήρη απώλεια της αυτοπεποίθησής του, στην μειωμένη όρεξη για δραστηριότητες, στη μοναξιά, την αποβολή από τις παρέες, τον καθημερινό χλευασμό, την κατάθλιψη και πιθανόν στο θάνατο ως απόρροια όλων των παραπάνω.

Ο ιδιωτικός ερευνητής, έχοντας την πείρα και  με την χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας, είναι σε θέση να παρακολουθήσει την δράση των φερόμενων ως θυτών αλλά και την στάση που διατηρεί το θύμα απέναντί τους. Σε περιπτώσεις που ζητηθεί από τους γονείς ή τους κηδεμόνες του ανηλίκου, ο νομοθέτης πια έχει προνοήσει στο να επιτρέπεται, πέραν της φυσικής παρακολούθησης του ανηλίκου όταν αυτός βρίσκεται εκτός της οικείας του, με έγγραφη άδεια ακόμη και η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του θύματος, ώστε να συλλεχθούν πληροφορίες, εικόνες, απειλές και άλλα δεδομένα που έχει δεχθεί στο κινητό του τηλέφωνο από τους θύτες το θύμα. Το ειδικό λογισμικό που εφαρμόζεται, δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τους χρήστες της κινητής τηλεφωνίας και είναι απολύτως ασφαλές για τις πληροφορίες που προκύπτουν. Τα στοιχεία αυτά που θα παρέχονται και εφόσον η έρευνα έχει πραγματοποιηθεί από κρατικά διαπιστευμένο ιδιωτικό ερευνητή, σαφώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους γονείς του θύματος σε δικαστικές αίθουσες για την υπεράσπιση του δικαίου.

Επειδή ωστόσο η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και χρίζει λεπτού χειρισμού, ο ιδιωτικός ερευνητής από κοινού με τον εντολέα θα αποφασίσουν για τον καταλληλότερο τόπο δράσης και αντιμετώπισης του φαινομένου.

Τα γραφεία του ντετέκτιβ κ.Παπαδόπουλου, διατηρούν συνεργασία με ειδικούς ψυχολόγους συνεργάτες για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση τέτοιων υποθέσεων, με κύριο μέλημα μας τη συλλογή στοιχείων για την καταπολέμηση του φαινομένου και την τιμωρία των υπευθύνων.