Μπλε Φάλαινα

Οι υπηρεσίες έρευνας από τα κορυφαία γραφεία ιδιωτικών ερευνών Δ. Παπαδόπουλος

Τι είναι η “μπλε φάλαινα”;

Δεν είναι ευρέως γνωστός ο όρος της «μπλε φάλαινας» και αυτό διότι τα κρούσματα που έχουν θέσει σε ισχύ τον όρο αυτό, έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία και μόνο χρόνια. Με την φράση αυτή, ορίζουμε το φαινόμενο που προκαλεί, κυρίως μέσω διαδικτύου, άτομα νεαρής ηλικίας να πραγματοποιήσουν  ριψοκίνδυνες πράξεις, με ολοένα αυξανόμενο επίπεδο κινδύνου, θέτοντας συχνά την ζωή τους σε κίνδυνο, με δυστυχή αρκετές φορές κατάληξη. Δεν είναι λίγοι οι νέοι οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια να επιβεβαιώσουν τις επιταγές των επιτηδείων, μέσα σε μια πορεία παράλληλης επιβεβαίωσης του δικού τους εγωισμού και του αισθήματος ότι όντως αξίζουν και μπορούν να επιτύχουν καταστάσεις που άλλοι, ¨κατώτεροι¨ από αυτούς, δεν μπορούν. Η ψυχολογική πίεση που ασκείται στους νεαρούς είναι τόσο μεγάλη, ώστε σε περίπτωση που το άτομο δειλιάσει να πράξει κάποιο ριψοκίνδυνο εγχείρημα, αισθάνεται τρομερή ματαιότητα, ανικανότητα και περιθωριοποίηση. Το παιχνίδι αυτοκτονίας μπλε φάλαινα ή αλλιώς Blue Whale πιστεύεται ότι είναι μια online ομάδα κοινωνικών μέσων ενημέρωσης που ενθαρρύνει τους ανθρώπους  και κυρίως τις μικρές ηλικίες, να αυτοκτονήσουν. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις σχετικά με την ασθενή τάση στο Instagram.

Η ¨μπλε φάλαινα¨ θέλει τα θύματά της να ακροβατούν σε επικίνδυνα σημεία, να πηδούν από μεγάλα ύψη χωρίς τη χρήση σχοινιού ή την λήψη άλλων μέτρων ασφαλείας, να δοκιμάζουν ακατάλληλα προς βρώση αντικείμενα, όπως επί παραδείγματι ταμπλέτες απορρυπαντικού πλυντηρίου κ.α. Το επίπεδο επικινδυνότητας αυξάνεται κάθε φορά που το άτομο επιτυγχάνει τον αρχικό «στόχο».

Θεωρείται ότι ένας διαχειριστής ομάδας αναθέτει καθημερινά καθήκοντα σε μέλη, τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν σε διάστημα 50 ημερών. Τα φρικτά καθήκοντα του παιχνιδιού περιλαμβάνουν τον αυτοτραυματισμό, την παρακολούθηση ταινιών τρόμου καθώς και το ξύπνημα από τον ύπνο σε ασυνήθιστες ώρες, αλλά αυτά σταδιακά γίνονται πιο ακραία. Την 50η μέρα, οι χειριστές ελέγχου που βρίσκονται πίσω από το παιχνίδι μπλε φάλαινα αναφέρουν ότι οι νέοι αυτοκτονούν.

Τα θύματα που τίθενται στο στόχαστρο είναι κυρίως άτομα με μειωμένη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, περιθωριοποιημένα, με μειωμένο ψυχικό σθένος, κατάθλιψη ή άλλα ψυχικά νοσήματα, ή ακόμη και άτομα στα οποία δεν υπάρχει έλεγχος από την οικογένεια. Πρέπει να τονιστεί πως όσο πιο νεαρό είναι το άτομο, τόσο πιο εύκολα μπορεί να παρασυρθεί, ειδικότερα αν αυτό ισχύει παράλληλα με μια από τις προαναφερθείσες ιδιάζουσες περιπτώσεις.

Ο ρόλος της οικογένειας

Είναι σπουδαίο σε κάθε ηλικία και για κάθε άνθρωπο να υπάρχει το οικογενειακό πλαίσιο μέσα στο οποίο το άτομο θα αλληλοεπιδρά, ένα πλαίσιο αγάπης, ενδιαφέροντος και στήριξης. Πολύ περισσότερο δε, όταν κάνουμε λόγο για άτομα που αναπτύσσουν και μετουσιώνουν συμπεριφορές και προσλαμβάνουσες. Τότε το ζήτημα γίνεται πολύ πιο σύνθετο και σοβαρό. Τα νεαρά άτομα θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επιτήρηση , ενώ όσο προχωρούν προς την ενηλικίωση οι γονείς θα πρέπει να αφιερώνουν χρόνο σε συζητήσεις και να εφιστούν την προσοχή κατά τέτοιων φαινομένων και συμπεριφορών, όπως είναι η ¨μπλε φάλαινα¨.

Το NSPCC λέει ότι τα παιδιά πρέπει να θυμούνται να μην ακολουθούν το πλήθος και να μην αισθάνονται πιεσμένοι να κάνουν τίποτα που να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς. Ένας εκπρόσωπος είπε: “Τα παιδιά μπορούν να βρουν δύσκολο το να αντέξουν την πίεση από τους συμμαθητές, αλλά πρέπει να ξέρουν ότι είναι απολύτως εντάξει να αρνηθούν να συμμετάσχουν σε τρελά παιχνίδια που τους κάνουν να αισθάνονται ανασφαλείς ή φοβισμένοι. “Οι γονείς πρέπει να μιλάνε με τα παιδιά τους και να τονίζουν ότι μπορούν να κάνουν τις δικές τους επιλογές και να συζητήσουν τρόπους για να πουν όχι”. “Το να καθησυχάζεις ένα παιδί ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό ακόμα κι αν δεν πάει μαζί με το πλήθος και τις τάσεις, θα το βοηθήσει να σταματήσει να κάνει κάτι που θα το έβλαπτε ή θα το έκανε να νιώθει άβολα”.

Ο ρόλος του ιδιωτικού ερευνητή

Στην ιδιωτική έρευνα, οι αρμόδιοι έρχονται αντιμέτωποι με ποικίλες υποθέσεις, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο επικίνδυνες. Οι υποθέσεις που αφορούν την ¨μπλε φάλαινα¨ είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, καθώς αν δεν γίνει έγκυρη επέμβαση και αντιμετώπιση του φαινομένου, το άτομο μπορεί να εκτεθεί σε ανεπανόρθωτο κίνδυνο.  Η κλιμάκωση του κινδύνου που επιτάσσει η ¨μπλε φάλαινα¨ κάνει την παρέμβαση του επαγγελματία ιδιωτικού ερευνητή καταλυτική. Τα μέλη μιας οικογένειας μπορούν συχνά να παρατηρήσουν ανεξήγητες, επιφυλακτικές και νευρικές συμπεριφορές στους οικείους τους, χωρίς ωστόσο να φαντάζονται την επικινδυνότητα της κατάστασης, ή να αποδίδουν τέτοιου είδους συμπεριφορές σε καθημερινή ένταση. Επιπλέον, αρκετοί είναι οι γονείς, αν γίνεται λόγος για ανηλίκους, οι οποίοι απουσιάζουν αρκετές ώρες από το σπίτι και δεν έχουν χρόνο να ιδωθούν με τα παιδιά τους και να εντοπίσουν παράξενες συμπεριφορές.

Η εσωστρέφεια, οι νευρικές κινήσεις, η απώλεια όρεξης και ενδιαφέροντος, η πολύωρη χρήση του διαδικτύου, μπορούν να υποψιάσουν τα μέλη της οικογένειας και να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου. Άλλωστε σε καμία περίπτωση δράσεις όπως αυτές της ¨μπλε φάλαινας¨ δεν γίνονται φανερές έγκαιρα στους οικείους. Ακόμη και το ίδιο το άτομο δρα με μυστικοπάθεια και κρυψίνοια, κάνοντας δυσκολότερα αντιληπτή την πραγματικότητα.

Ο ιδιωτικός ερευνητής από την άλλη πλευρά μπορεί να εντοπίσει και να εξακριβώσει αν κάποιο άτομο βρίσκεται στον κυκλώνα της ¨μπλε φάλαινας¨, παρακολουθώντας τόσο τα υπολογιστικά συστήματα που χειρίζεται το άτομο που βρίσκεται σε κίνδυνο, όσο και τις τηλεπικοινωνίες , αποκαλύπτοντας τα μηνύματα και τις συνομιλίες που διεξήχθησαν. Επιπλέον μπορεί να παρακολουθήσει την φυσική παρουσία ενός ατόμου και να παρουσιάσει στοιχειοθετημένα τις κινήσεις του ¨στόχου¨ ανά πάσα στιγμή. Η έρευνα αυτού του τύπου δεν μπορεί να γίνει από μη επαγγελματίες ή αν γίνει μπορεί να προκαλέσει την επιθετικότητα του ατόμου – στόχου αν ο ερασιτέχνης ερευνητής γίνει αντιληπτός, και να θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο το θύμα αλλά και τον ίδιο τον εαυτό του.

Σημεία των καιρών αυτού του τύπου, είναι δύσκολα στο χειρισμό και την αντιμετώπισή τους και για αυτό λόγο  η έρευνα θα πρέπει να διεξάγεται από επαγγελματία ιδιωτικό ερευνητή. Μην αμελείτε το γεγονός σε περίπτωση που αντιληφθείτε συμπεριφορές που σας ξενίζουν αφήνοντας το πρόβλημα να διαιωνίζεται.

Στην εταιρεία ιδιωτικών ερευνών ντετέκτιβ Παπαδόπουλος αναλαμβάνουμε υποθέσεις μπλε φάλαινας (blue whale) και είμαστε εδώ για να ερευνήσουμε αλλά και να σας συμβουλέψουμε για κάθε σας απορία – υποψία. Μη διστάσετε να μας καλέσετε.